Bogyiszló új ipari létesítménnyel gazdagodott 1939 nyarán. A Paprikamalom - amely a környéken a legnagyobb volt a kalocsai után, valamint akkoriban az ország legmodernebb paprikamalma is - októberben készült el, mellette a szárító és a nyitott oldalú emeletes pajta, mindezt saját erőből a falu termelőinek szövetkezésével valósították meg: a helyi „Hangya Értékesítő és Fogyasztási Szövetkezet” keretein belül alakult meg a paprikamalom-szövetkezet, 3000 részjegyet bocsátottak ki, amit le is jegyeztek a gazdák, valamint a község. A malomban 12 őrlő kőpár dolgozott, a melyek napi teljesítménye 1,2 tonna őrlemény volt. A létesítmény a 30-40 személy foglalkoztatásán túl a település legértékesebb terményét, az őrölt fűszerpaprikát volt hivatott a piacra juttatni: helyben történő feldolgozással, saját csomagolással, megvédve az áru egyedi minőségét. Az ötvenes években az eredetileg telepített gépi technológiát leszerelték, az üzem a Paksi Konzervgyár telepekén részfeldolgozást végzett. 

A jelenlegi tulajdonos, az Eximpo Kft, 1992-től kezdődően indult a fűszerpaprika feldolgozásával.

 

Aktualitás: ősz - újpaprika

Őrleménykészítés céljából a paprikát teljesen érett állapotban kell szüretelni, amikor a bogyók már teljesen bepirosodtak, mivel ekkor a legnagyobb a színanyagtartalma. A betakarítás hagyományosan augusztus végén, szeptember elején kezdődik és több lépésben történik még az őszi fagyok előtt. A fűszerpaprika betakarítása igen munkaigényes feladat, többnyire kézi szedéssel végzik, így tényleg az ép, egészséges és érett terméseket szedik le. A nyers fűszerpaprikát vagy még tövön, vagy szakaszos betakarítás után zsákokban, ládákban, vagy fűzve a falakon lógatva utóérlelik.

Mosás és szárítás után köves malomban roppantják össze, és hengerszékeken, illetve kalapácsos malomban őrlik meg. Ha köves malomban őrlik, ennek utolsó fázisa a „pirosító” kő, amikor is a dörzsölés hatására a paprikamag olajtartalma kioldódik a magtöredékből, feloldva a bőr festéktartalmát, és egységesen befesti valamennyi szemcsét.

Őrlés után az őrleményt kondicionálják (víztartalmát beállítják az előírt közelére), pihentetik, majd a mikrobiológiai állapottól függő hősokkal csökkentik csíratartalmát. Végül egalizálják és a minőség megállapítása után a megfelelő minőség megjelölésével ellátott tasakokba csomagolják.

A fűszerpaprika minőségi besorolása és elnevezése: a korábbi (rózsa, édesnemes, csemege és különleges) kategóriák helyett: I. és II. osztály elnevezést kell használni. 

  • Nov 21, 2020
  • Kategória: Cikkek
  • Hozzászólások: 0
Hozzászólások: 0

Nincs hozzászólás

Új hozzászólás

Az email címed nem lesz látható.*

Ingyenes szállítás
Ingyenes házhozszállítás

50.000 Ft értékű vásárlástól