A FŰSZEREK HELYES TÁROLÁSA

 

Tavaszi nagytakarítás címen akár a fűszereink táján is rendet tehetünk – új tárolási szisztémát dolgozhatunk ki, hiszen erre érdemes odafigyelni!

 

Az aromák megőrzése érdekében ügyelnünk kell a helyes elhelyezésre. Ami egy évnél régebb óta áll a szekrényben, vagy bármilyen dobozban, annak illóaolaj tartalma, aromája már igen csekély.

A NEDVESSÉG, a MELEG és a FÉNY a legnagyobb ellenségek, mert megfosztják őket ízüktől, illatuktól, és színüktől.A fűszereket száraz, hűvös helyen kell tárolni.

Legjobb, ha zárt szekrényben tároljuk őket, ahol védve vannak a fénnyel szemben. Ellenőrizze, hogy a tető jól zárva van és minél kevesebb levegőt ereszt át.  


Használni és elrakni, vagy lezárni
Szokása f
őzés közben a tűzhely mellett hagyni a fűszereket? Talán így a legkényelmesebb, de ezáltal a fűszert kiteszi fő ellenségeinek. és a fűszerek felveszik a főzött étel szagát, miközben sajátjukat elveszítik. A felvett nedvesség ráadásul penészedést is okozhat. 

Tehát ne tárolja a fűszereket a tűzhely közelében, vagy az ablakpárkányon!

Általában tasakban vásároljuk őket, gondoskodni kell arról, hogy a fűszerek és a szárított zöldfűszerek hermetikusan lezártak legyenek.

Tehetjük őket kis üvegbe, vagy fémdobozba, a lényeg, hogy óvjuk őket a kifakulástól és az aromavesztéstől.


Nem romlik meg!

A fűszernövények és fűszerek nem rendelkeznek lejárati idővel, így el sem romolhatnak. De elvesztik az ízüket, színüket és illatukat, amiért vásároltuk őket.

Megfelelő tárolás mellett átlagosan az egyes monofűszerek javasolt felhasználási ideje 1 év, a fűszerkeverékeké akár 2 év.

 

Tesztelés

Meg szeretné tudni, frissek-e még fűszerei, fűszernövényei? Ez nagyon egyszerű, hiszen saját érzékelésünk által választ kaphatunk kérdésünkre.

A termék színe még mindig intenzív vagy már halvány? Illata és íze ugyanolyan, mint korábban? Amennyiben a fűszerek, fűszernövények elvesztették hatásukat, ideje kicserélni őket.


A fűszerek ételünk, életünk csodálatos ízesítői, minden érzékszervünkre hatnak. Már önmagában a látványuk is élénkítő, harmonizáló. Nálunk a konyha szerves része az otthoni fűszerbár: a dobozok, és bizonyos fűszerek, vagy a még fel nem bontottak a konyhapult egy erre kialakított részén kapnak helyet, mert igenis jó őket minden nap látni és nézni. A fantáziát is megindítják. A már használt és visszazárt tasakos szortiment nagyobb dobozba van összetéve, külön a mono, és külön a keverékek. Őket a szekrényből veszem elő főzés előtt, és hagyatkozom az ösztöneimre, külön inspiráló "program" a kiválasztás folyamata az épp aktuális sütéshez, főzéshez.


Főzni jó. Enni jó. 

 

  • Mar 01, 2021
  • Hozzászólások: 0
Hozzászólások: 0

Nincs hozzászólás

Új hozzászólás

Az email címed nem lesz látható.*

Ingyenes szállítás
Ingyenes házhozszállítás

50.000 Ft értékű vásárlástól