Hogyan terítsük meg helyesen az ünnepi asztalt?
Ugye ismerős a helyzet, amikor állsz az asztal felett és azon mélázol, hol is van a helye a villának, melyik eszköz mire való, és hova is tegyed a kiskanalat?
Íme néhány hasznos, klasszikus tipp a helyes megoldáshoz:
- - Kezd a díszítéssel: tegyél a tányérok alá alkalomhoz illő alátétet, és mellé a hangulatnak, színeknek megfelelő vázát, virágot, gyertyát, vagy egyéb dekorációt
- - Az evőeszközöket semmiképpen ne tegyük a tányérokba, tányérokra
- - A fő menü evőeszközeivel kezdjük a terítést: bal oldalra helyezzük a villát a tányér mellé, majd jobb oldalra a kést
- - Mivel használatnál kívülről indulunk befelé, amennyiben lesz saláta is a menüben, a hozzá kacsolódó villát és kést helyezzük az első evőeszközök mellé, kívülre
- - Gyakran levessel kezdődik az étkezés, így a kanál helye a második kés mellett van, jobb oldalon, legkívül. Tipp: mindig csak annyi evőeszközt helyezz az asztalra, amennyire szükség lesz. Ha nem lesz leves, ne tegyünk kanalat
- - A fagyihoz szükséges kiskanál, a tányér fölé kerül, vízszintesen, úgy, hogy a kerek része balra néz. A sütihez való kisvilla pont fordítva. Amikor a fogás jön, letesszük a tányér mellé
- - A kistányér balra, felülre kerül, rá a kenőkés
- - A borospohár jobb felülre, balra mellette a vizespohár
- - A szalvéta hagyományosan balra kerül a villa mellé, de teljesen elfogadott, ha a térdedre teszed. Középre is teheted a tányérra, szépen mutat a terítésnél.
Ne feledjük: a lényeg a hangulat, színek és formák összehatása, ha belekeveredünk, az sem baj J
Azért nem árt, ha az étel finom lesz J
Új hozzászólás
Az email címed nem lesz látható.*
Nincs hozzászólás