MÉZESKALÁCS, A SZEZON JOLLY JOKERE
Mindig vannak klasszikusok, ilyen a puha ünnepi mézeskalács. Imádjuk amikor finom, édes illata belengi az egész konyhát.
Megosztjuk Veletek alapreceptünket, melyhez a kedvenc #Édes-Mézes fűszerkeverékünket használjuk az igazán illatos, ízletes végeredményhez.
Hozzávalók
15 dkg vaj/margarin
15 dkg kristálycukor vagy barna cukor
25 dkg méz
1 citrom reszelt héja
50 dkg finomliszt
1 tasak sütőpor
15-25 gr Édes-Mézes fűszerkeverék ízlés szerint (a 25 gr-os kiszerelésünk átlag 2 adagra elegendő!)
2 tojás
Liszt formázáshoz
Elkészítés:
- A vajat/margarint, a cukrot és a mézet kisebb lábasban, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
- Összekeverjük a sütőporral a mézes fűszerkeveréket, majd belereszeljük a citromhéjat.
- A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.
- A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipókat formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább öt órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük. Ha ez nem megy, minimum 2 -3 órát tegyük hűtőbe.
- 2-3 tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapír között—hallottam, ez azért jó, mert akkor nem szakad szét) 5 mm vékonyra kinyújtjuk (ne legyen ennél vékonyabb), kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk. Lisztbe mártogatott tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.
- 170 º C-ra előmelegített sütőben mindössze 10 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk fokozatosan hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
- Tetszés szerint díszíthetjük cukor- vagy csokimázzal, dióval...
Tipp: tegyünk egy kis vaníliaport a keverékbe, hogy még pikánsabb legyen az íze! A citrom akár naranccsal is helyettesíthető.
Az email címed nem lesz látható.*
Nincs hozzászólás